افراد مبتلا به اسکیزوفرنی
افراد مبتلا به اسکیزوفرنی
افراد مبتلا به اسکیزوفرنی، در تشخیص واقعیت از غیر واقعیت و همینطور در پاسخگویی درست به رویداد های زندگی روزمره آنچنان مشکل دارند که گاهی فلج میشوند، اسکیروفرنی در همه جوامع مشاهده میشود حتی در جوامعه ای که سطح استرس کمی برخوردارند و به دور از صنعت مدرن زندگی میکنند آمار این بیماری در مردان و زنان تقریبا برابری میکند.
اسکیروفرنی هم به خود هم به خانواده و هم با جامعه آسیب زیادی وارد میکند.
ویژگی های اسکیزوفرنی
گاهی اسکیزوفرنی بطور آهسته و تدریجی بوجود می آید و فرایندی است از افزایش تدریجی و انزواطلبی و رفتار نامناسب .
گاهی شروع آن ناگهانی و ویژگی های اصلی آن سردرگمی آشفتگی هیجانی شدید است موارد سریع و حاد معمولا موقعی مشاهده میشود که فرد یک دوره استرس طولانی مدت را از قبل سپری کرده باشد، مخصوصا کسانی که انزواطلب بودند دایم به خودشان فکر میکردند و احساس عدم امنیت و عدم اعتماد به نفس داشتند.
اگر به دنبال راه های کنترل و درمان عصبانیت و خشم هستید به این صفحه بروید.
ویژگی های اولیه اسکیزوفرنی
۱-اختلال در تفکر و حافظه : در اسکیزوفرنی هم فرایند تفکر و هم محتوای افکار نامنظم و نامرتب هستند تک تک کلمات و جملات به تنهایی معنا دارند اما در ارتباط با سایر کلمات و جملات بی معنا هستند .
۲- اختلال در ادراک : افرادی که دوره های کوتاه مدت و حاد اسکیزوفرنی را تجربه میکنند معمولا میگویند که دنیا به نظرشان متفاوت است مثلا صداها بلندتر شنیده میشوند و رنگ ها شدیدتر و یا تند تر هستند .
بدن آن ها ممکن است مثل همیشه به نظر نرسد مثلا دست ها بیش از حد بلند تر یا بیش از حد کوتاه هستند ه
۳- اختلال در هیجان
۴- اختلال در حرکات فیزیکی و قطع ارتباط با واقعیت
۵- کاهش توانایی در عملکرد عادی
مهمترین علامت اسکیزوفرنی چیست؟
مهمترین علامت اسکیزوفرنی شامل مجموعهای از نشانهها میشود، اما یکی از بارزترین و شناختهشدهترین آنها وجود “هذیان” (Delusion) و “توهم” (Hallucination) است. هذیان معمولاً شامل باورهای نادرست و نامعقول است که فرد بهطور مداوم به آنها پایبند است، در حالی که توهم میتواند بهصورت شنیدن صداهای غیرواقعی، دیدن چیزهای غیرموجود یا احساس کردن چیزهایی باشد که وجود ندارند.
علاوه بر این، علائم دیگر شامل اختلال در تفکر، رفتار غیرعادی، لحن و حالت عاطفی نامناسب و کاهش بهرهوری اجتماعی و شغلی میشود.
بیشتر بدانید: بهترین روانشناس آنلاین خانواده
طول عمر بیماران اسکیزوفرنی
طول عمر بیماران اسکیزوفرنی میتواند متغیر باشد و بسته به عوامل مختلفی از جمله نوع و شدت اسکیزوفرنی، تجربه درمان، و شیوه زندگی بیمار متفاوت است. اگرچه این اختلال میتواند بر طول عمر تأثیر منفی داشته باشد، اما با توجه به پیشرفتها در درمان و مراقبتهای بهبودی، بسیاری از بیماران اسکیزوفرنی میتوانند زندگی پایدار و بهبود یافتهای داشته باشند.
بیماران اسکیزوفرنی به دلیل خطر اضافی برای عوارض جسمی و رفتاری، مانند ریسک خودکشی، نیاز به مراقبتهای نظارتی و پیگیریهای پزشکی دارند. استفاده از درمانهای دارویی، مشاوره روانشناختی، و پشتیبانی اجتماعی میتواند بهبود در کیفیت زندگی و افزایش طول عمر بیماران اسکیزوفرنی را تسهیل کند. اما برای هر فرد ممکن است شرایط متفاوتی وجود داشته باشد، بنابراین باید بر روی درمان و مراقبتهای فردی و منطبق با نیازهای هر بیمار تمرکز داشت.
علل اسکیزوفرنی
اسکیزوفرنی احتمالا ریشه در فیزیولوژیک قوی دارد اما استرس محیطی نیز میتواند افرادی که نسبت به اسکیروفرنی آسیب پذیری دارند انواع بیشتر یا دوره های جدیدی از این اختلال هول دهند.
رویکرد فیزیولوژیک : مطالعه خانواده ها نشان میدهد که برای ارتباط به اسکیزوفرنی آمادگی ژنتیک لازم است خویشاوندان اسکیزوفرنها و در مقایسه با خویشاوندان که افراد سالم بیشتر با خطر ابتلا به این اختلال روبرو هستند.
بیشتر بخوانید در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی:
نقش والدین در افزایش اعتماد به نفس کودکان
درمان قطعی اسکیزوفرنی
در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای اسکیزوفرنی وجود ندارد، اما با ترکیبی از دارو و درمان، می توان علائم این بیماری را به طور موثری مدیریت کرد و به افراد مبتلا به این بیماری کمک کرد تا زندگی پرباری داشته باشند.
داروهای ضد روانپریشی خط اول درمان اسکیزوفرنی هستند. این داروها با کمک به تنظیم تعادل مواد شیمیایی مغز به نام دوپامین که تصور می شود در بروز علائم این بیماری نقش دارند، عمل می کنند. انواع مختلفی از داروهای ضد روانپریشی وجود دارد و پزشک شما می تواند بهترین دارو و دوز را برای شما تجویز کند.
علاوه بر دارو، درمان نیز بخش مهمی از درمان اسکیزوفرنی است. انواع مختلفی از درمان ها وجود دارد که می تواند مفید باشد، از جمله:
درمان فردی: این نوع درمان می تواند به شما کمک کند تا بیماری خود را درک کنید، مکانیسم های مقابله ای را توسعه دهید و با استرس کنار بیایید.
درمان خانوادگی: این نوع درمان می تواند به اعضای خانواده شما در مورد اسکیزوفرنی و نحوه حمایت از شما آموزش دهد.
آموزش مهارت های اجتماعی: این نوع درمان می تواند به شما کمک کند تا مهارت های ارتباطی و تعامل اجتماعی خود را بهبود بخشید.
توانبخشی شغلی: این نوع درمان می تواند به شما کمک کند تا شغل پیدا کنید یا به شغل خود بازگردید.
مداخلات سبک زندگی:علاوه بر دارو و درمان، برخی از تغییرات در سبک زندگی نیز می تواند به مدیریت علائم اسکیزوفرنی کمک کند، از جمله:
خواب کافی: کمبود خواب می تواند علائم اسکیزوفرنی را بدتر کند. سعی کنید هر شب 7 تا 8 ساعت بخوابید.
رژیم غذایی سالم: خوردن یک رژیم غذایی سالم می تواند به بهبود سلامت کلی شما و همچنین سلامت روان شما کمک کند.
ورزش منظم: ورزش می تواند به کاهش علائم اسکیزوفرنی و بهبود روحیه شما کمک کند.
مصرف مواد مخدر و الکل را محدود کنید: مصرف مواد مخدر و الکل می تواند علائم اسکیزوفرنی را بدتر کند.
همچنین شما می توانید جهت اطلاع از درمان افسردگی با تشنج الکتریکی(ECT) به این صفحه بروید.
داشتن یک سیستم حمایتی قوی از دوستان، خانواده و متخصصان مراقبت های بهداشتی می تواند بخش مهمی از درمان اسکیزوفرنی باشد. سیستم حمایتی شما می تواند در مواقع سخت به شما تشویق و کمک کند.
محققان در حال تلاش برای یافتن درمان های جدید و موثرتری برای اسکیزوفرنی هستند. برخی از زمینه های امیدوارکننده تحقیق عبارتند از:
توسعه داروهای جدید ضد روانپریشی: داروهای جدید ضد روانپریشی در حال توسعه هستند که ممکن است عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای فعلی داشته باشند و در درمان علائم منفی اسکیزوفرنی موثرتر باشند.
تحریک مغزی: تحریک مغزی شامل تحریک مناطق خاصی از مغز با استفاده از الکترودها یا میدان های مغناطیسی است. این نوع درمان در حال مطالعه برای درمان علائم مقاوم به درمان اسکیزوفرنی است.
درمان های مبتنی بر ژن: درمان های مبتنی بر ژن در حال توسعه هستند که ممکن است روزی برای اصلاح ژن هایی که تصور می شود در بروز اسکیزوفرنی نقش دارند، استفاده شود.
موفقیت در درمان اسکیزوفرنی به ترکیبی از دارو، درمان و تغییرات سبک زندگی نیاز دارد. با پیروی از برنامه درمانی خود و همکاری با تیم مراقبت های بهداشتی خود، می توانید علائم خود را مدیریت کرده و کیفیت زندگی خود را بهبود بخشید.
جهت مشاوره و راهنمایی بیشتر با شماره های زیر۰۲۱۲۶۶۴۵۱۷۳-۰۲۱۲۶۶۴۵۱۶۱و یا شماره
۰۹۰۳۴۲۳۰۷۸۹ تماس بگیرید. مجموعه روان پناه همراه با دکتر سمانه سلامیان روانشناسی بالینی و دکتر سامان سلامیان روانشناس نوجوان در خدمت شما عزیزان است.